RODEN - Cordis Europe, een fabrikant van hartapparatuur, ontslaat 350 van de ongeveer duizend werknemers. Dat meldde vakbond CNV Metaal en Elektro vrijdagmiddag. De ontslaggolf bij het in Roden (Drente) gevestigde bedrijf zou direct in verband staan met een gerechtelijke uitspraak in een patentenkwestie.

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Boston Scientific, een concurrent van Cordis Europe, in hoger beroep in het gelijk gesteld in een zaak die draait om zogeheten stents. Dat zijn buisjes die de bloedvaten open houden tijdens een dotterbehandeling. Cordis mag deze buisjes per direct niet meer produceren. Maandag is er geen werk meer voor ruim eenderde van het personeel.

Cordis is eveneens zeer teleurgesteld over de uitspraak van het hof. "Zoals u zich kunt voorstellen zijn we erg teleurgesteld in deze uitspraak. Dat deze beslissing invloed heeft op de betrokken medewerkers, hun familie en de lokale omgeving, betreuren wij ten zeerste", aldus directeur Steve Johnson.

Sociaal plan

Cordis heeft aangekondigd dat het een adviesaanvraag gaat indienen bij de ondernemingsraad. Daarnaast gaat de onderneming met de vakbonden praten "over een goed sociaal plan".

CNV-bestuurder P. Fortuin zegt dat hij niets begrijpt van de uitspraak in hoger beroep. "In de Verenigde Staten en in België is Cordis in het gelijk gesteld. De Nederlandse rechter komt op een wonderbaarlijke manier tot de tegenovergestelde uitspraak. Daarbij in het geheel geen rekening houdend met de sociale gevolgen. Dit is zo ongeveer de genadeklap voor de werknemers en een dreun voor bedrijf en regio".

Somber

De gezichten van de werknemers die vrijdagmiddag rond half vijf de poort van Cordis Europe in Roden verlaten, staan somber. De meesten van hen gebaren geen behoefte te hebben aan een gesprek of verwijzen naar de officiële woordvoerders van het bedrijf.

Een 50-jarige medewerker van een ondersteunende afdeling wil wel kwijt dat iedereen binnen het bedrijf aangeslagen is. "Of de uitspraak van het hof gevolgen heeft voor mij, weet ik niet. Ik ken de spelregels bij ontslag niet."

Zijn evenoude collega is somberder: "Er staan in eerste instantie 350 mensen op straat. Maar geloof mij, daar blijft het niet bij. De halve productie is in één klap weg. Reken maar dat dit ook gevolgen krijgt voor ondersteunende afdelingen."

Spreekverbod

Volgens de medewerker zaten de mensen vrijdag door het hele bedrijf in groepjes bijeen in een poging de sores van zich af te praten. "Daar komt de nodige galgenhumor bij", verzekert hij. Meer wil de medewerker niet zeggen. In tegenstelling tot wat woordvoerster L. Gruwel beweert, heeft het personeel volgens hem "in bedekte termen" wel degelijk een spreekverbod opgelegd gekregen.