
Piloten en FNV niet akkoord met loonoffers, staatssteun KLM niet definitief
Volg al het nieuws rondom KLM
Doordat er geen akkoord is bereikt door de partijen, lijkt de miljardensteun van de Nederlandse overheid voorlopig op losse schroeven te staan.
Voor minister Wopke Hoekstra (Financiën) was een deal over een zogeheten commitment clausule tussen KLM en de werknemersclubs een vereiste voor de miljardensteun van het kabinet. Deze week liet Hoekstra echter weten de eerder gestelde voorwaarden toch niet afdoende te vinden. Zo eist de minister onder meer dat de looptijd van de loonoffers kan worden verlengd.
Middels de commitment clausule moesten de bonden zich verbinden aan de loonbezuinigingen die zijn afgesproken. De pilotenbond en FNV willen zich echter liever committeren aan het akkoord dat op 1 oktober werd bereikt met de KLM-directie.
KLM kon vooralsnog niet op de kwestie reageren. Binnen de luchtvaartmaatschappij wordt naar verluidt druk overleg gevoerd over de ontstane situatie.
Staatssteun is essentieel voor KLM
Begin oktober bereikte de grootste vliegtuigmaatschappij van Nederland overeenstemming met verschillende vakbonden over loonmatiging tot 2022. Deze bezuinigingen duren echter minder lang dan de door de overheid geboden staatssteun van circa vijf jaar. Het kabinet wil deze looptijden dus graag gelijktrekken.
De staatssteun is essentieel voor het luchtvaartbedrijf, dat zeer hard is getroffen door de reisbeperkingen vanwege het coronavirus. De steun bestaat uit een lening van 1 miljard euro en een garantstelling van 2,4 miljard euro.
NUjij: Uitgelichte reacties