Vliegtuigbouwer Boeing wil zijn personeelsbestand verder inkrimpen en zal duizenden extra banen schrappen, maakt het bedrijf woensdag bekend.

De bezuiniging is volgens het management nodig om de problemen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Luchtvaartmaatschappijen hebben door de reisbeperkingen flink moeten schrappen in hun vluchtschema en hebben daardoor ook minder nieuwe vliegtuigen nodig. De Amerikanen verwachten dat de vraag jarenlang op een laag niveau blijft.

Ook heeft Boeing een knauw gekregen door de problemen rondom de 737 MAX. In oktober 2018 en maart 2019 stortten toestellen van dit type neer. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. Vliegmaatschappijen annuleerden vervolgens hun orders voor dit type toestel.

Eerder liet Boeing al weten het personeelsbestand van 160.000 medewerkers met 10 procent te willen verkleinen. Woensdag zei topman Dave Calhoun dat hij toe wil naar 130.000 werknemers aan het eind van 2021. Dit zou betekenen dat nog eens ruim tienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarbij kijkt het bedrijf in eerste instantie naar natuurlijk verloop.

Boeing maakte woensdag ook de resultaten over het derde kwartaal bekend. Daarin daalden de opbrengsten met 29 procent naar 14,1 miljard dollar (12 miljard euro) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het verlies kwam uit op 466 miljoen dollar.