
Hoekstra onderzoekt of private lease consumenten in de schulden stort
De minister is met name benieuwd wat de risico's voor consumenten zijn in de snel groeiende markt. Hij laat ook onderzoeken of er schuldenproblematiek ontstaat door private lease en of aanbieders van privatelease-auto's wel rekening houden met de financiële situatie van de consument. Naar verwachting is het onderzoek in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond.
We betalen zo'n 225 euro en daar zit, behalve tanken, alles bij in. Ook verzekering, wegenbelasting en pechhulp. We vinden het een zorgeloze manier van autorijden. Het zou best kunnen dat je met een tweedehands auto mazzel hebt en weinig kosten maakt, maar dat geluk hebben wij nooit gehad.
Lees de hele reactie en bekijk de volledige discussie op reactieplatform NUjij.
De privateleasemarkt groeit hard in Nederland. In 2019 groeide het aantal privatelease-auto's met bijna 26 procent tot 188.000. In totaal rijden er zo'n 9,5 miljoen auto's in Nederland rond. Wie voor een privatelease-auto kiest, gaat vaak een meerjarig contract aan en betaalt iedere maand een vast bedrag voor een auto. Daarin zitten ook de kosten voor het onderhoud van het voertuig.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wees er eerder dit jaar al op dat private lease sterk lijkt op een goederenkrediet, een vorm van een consumptief krediet. Toch is er op de privateleasemarkt geen toezicht, maar op die van consumptieve kredieten wel. De AFM pleitte er dan ook voor om beter te kijken naar de wettelijke regulering van private lease.
NUjij: Uitgelichte reacties