Bij ABN AMRO wordt vanaf 1 januari een negatieve rente gerekend bij klanten die meer dan 500.000 euro op hun bankrekeningen hebben staan. Boven die drempel betalen zowel particuliere als zakelijke klanten een rente van 0,5 procent, meldt de bank maandag.

Op dit moment rekent ABN AMRO een negatieve rentes bij vermogens vanaf 2,5 miljoen euro. Bij de nieuwe grens moet ongeveer 2 procent van de klanten de negatieve rente betalen.

ABN AMRO is niet de enige bank die de grens voor de negatieve rente verlaagt. Eind vorige maand kondigde Rabobank nog aan dat klanten een negatieve rente moeten betalen als ze meer dan 250.000 euro op hun rekening hebben staan. Bij ING geldt dezelfde grens.

Toch is er een groot verschil tussen de banken. Bij zowel Rabobank als ING wordt het negatieve tarief berekend per rekening, en mogen klanten dus meerdere rekeningen met daarop een kwart miljoen euro hebben zonder de negatieve rente te betalen. ABN AMRO telt het vermogen dat op meerdere bankrekeningen staat bij elkaar op.

ABN AMRO kondigde vorig jaar als eerste van de grootbanken aan om de rente op spaartegoeden tot 2,5 miljoen euro terug te brengen tot 0 procent, en daarboven rente te rekenen. De andere banken volgden dat voorbeeld. De hoogte van het bedrag vanaf wanneer geen of negatieve rente geldt, varieert per bank.