Nederlanders gaven in de eerste week van de gedeeltelijke lockdown 10 procent minder uit met de pinpas en geld dat ermee werd opgenomen, blijkt uit cijfers van ING. De bank heeft acht miljoen kaarthouders.

ING kijkt hierbij naar de cijfers in vergelijkbare periodes in de afgelopen vier jaar, dus weken waarin een groot deel van het land herfstvakantie had. De bank heeft geen inzicht in de iDEAL-betalingen, dus boodschappen die online via dat betaalmiddel worden afgerekend, tellen niet mee.

Ten opzichte van de week voordat de gedeeltelijke lockdown van kracht werd, trokken we de pinpas 5 procentpunt minder vaak. In normale tijden verschuift een deel van de betalingen in vakantietijd naar het buitenland. Dat was nu ook in veel mindere mate het geval.

"Doorgaans wordt 7 procent van alle betalingen in deze periode in het buitenland gedaan, nu is dat 4 procent", zegt econoom Marten van Garderen van ING. "Nul zal het nooit zijn, omdat een aantal mensen met een ING-pas in het buitenland woont of daar langere tijd verblijft."

De terugval in de uitgaven via de pinpas was vorige week minder groot dan in maart. De daling is in de horeca met 65 procent het grootst; die zit zo goed als helemaal op slot. Het scheelt wel dat veel zaken nu bezorg- en afhaalmogelijkheden bieden. "De duidelijke, recente toename in het aantal online bezorg- en afhaaltransacties duidt daarop.​"