AMSTERDAM - De prijzenslag tussen supermarkten heeft tot nu toe 35 duizend supermarktmedewerkers hun baan gekost. Het banenverlies wordt veroorzaakt door de lagere winstmarges van de supermarkten, waardoor moet worden bezuinigd. Dat zei voorzitter Herman van der Geest van Vakcentrale Woerden, de koepel van zelfstandige supermarktondernemers, donderdag tijdens een hoorzitting van de vaste Kamercommissie van Economische Zaken, meldt het Nederlands Dagblad.

Van der Geest stelt dat honderden supermarktproducten structureel onder de inkoopprijs worden verkocht. Dat levert de supermarkten lagere winstmarges op. "Door te schrappen in het personeelsbestand kun je dan het snelst kosten besparen", zegt hij in de krant. De vakcentralevoorzitter pleit voor een verbod van de verkoop onder de inkoopprijs.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, MKB-Nederland, concurrent Laurus en Heineken steunen Van der Geest daarin. Albert Heijn is tegenstander van deze maatregel. Het concern vreest dat prijsvechters als Aldi en Lidl daarmee in de kaart worden gespeeld.

Onderzoeksinstituut SEO raadde de Kamerleden een verbod op verkoop onder de inkoopprijs af. Volgens het instituut zijn 'op maat gesneden instrumenten' nodig om de problemen in de branche aan te pakken.