De noodlijdende uitvaartorganisatie Yarden en marktleider DELA hebben formeel hun overnamemelding ingetrokken, zo meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag. Daarmee is het overnameplan van DELA, waar het eerder in oktober al van afzag, nu definitief van de baan.

Yarden verkeert al enige tijd in financiële moeilijkheden. Om meer lucht te krijgen wilde Yarden 390.000 zogenoemde pakketpolissen aanpassen. Een aantal polishouders maakte daarop de gang naar de rechter, vooralsnog met succes.

Een overname door DELA zou voor Yarden de redding betekenen. De beoogde aanpassing van de pakketpolissen vormde echter een obstakel, aangezien dit proces mogelijk nog jaren kan duren.

Yarden mag van het financiële klachteninstituut Kifid overigens wél de voorwaarden van een oude pakketpolis eenzijdig wijzigen, zo oordeelde de Geschillencommissie op 6 oktober.

Het Kifid besloot geen aandacht aan de uitspraak van de rechter te schenken, omdat die uitspraak "niet meer is dan een voorlopige voorziening en geen inhoudelijk oordeel bevat". "Er moet nog een rechter inhoudelijk naar deze zaak kijken naar aanleiding van de voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter. Dat hebben wij al gedaan."