De huidige spanningen in de voortdurende Brexit-onderhandelingen zorgen voor een "ongemakkelijk hoog" risico op een no deal-Brexit, stelt het ING Economisch Bureau dinsdag op basis van een analyse. Toch gaat de denktank nog altijd uit van een tijdig handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Mochten de partijen niet tot een akkoord komen, dan zullen vooral de chemie, auto-industrie en elektronicasector er last van krijgen. Dat zal vooral in België en Nederland gevoeld worden.

De verwachte handelstarieven zullen met name de export van Europese zuivelproducten naar het Verenigd Koninkrijk treffen. Ook de uitvoer van textiel en voertuigen zal duurder uitvallen in het geval van een Brexit zonder overeenkomst.

Tot slot waarschuwt het ING Economisch Bureau dat het uitblijven van een handelsakkoord niet te lichtzinnig opgevat mag worden, ook niet als de economische effecten niet direct voelbaar zullen zijn. Vanwege de tweede golf van de corona-uitbraak zal de economische impact van een no deal-Brexit namelijk niet gelijk duidelijk zijn.

"Vergis je niet: de invoering van handelstarieven, ruis op de aanvoerlijnen en het risico op andere verstoringen zullen een negatieve impact hebben", besluit de denktank.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de EU, herhaalde dinsdag tijdens een telefoongesprek met zijn Britse tegenhanger David Frost dat de overgebleven tijd, hoe kort ook, zo goed mogelijk benut moet worden.

Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson zei na afloop van het gesprek dat de situatie weliswaar "onveranderd" was ten opzichte van maandag, maar dat de partijen de lijnen open houden.