AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (Autoriteit-FM) vindt dat ABN Amro op de dag van de beursgang van het internetbedrijf World Online in maart 2000 "een misleidende voorstelling van zaken" heeft gegeven. De beurswaakhond heeft de bank daarom een boete opgelegd van 18.150 euro. Dat heeft de bank dinsdag zelf in een bericht bekendgemaakt.

De berisping spitst zich toe op de openingskoers van het aandeel. Het aandeel opende op 50,20 euro, veel hoger dan de introductiekoers van 43 euro. De openingskoers kon door het verschil in vraag en aanbod lange tijd niet bepaald worden.

ABN Amro heeft als lid van het bankensyndicaat dat de beursgang begeleidde, 4 miljoen aandelen tegen 50,20 euro ingekocht, om zo de handel op gang te brengen. Autoriteit-FM suggereert volgens ABN Amro dat de bank de openingskoers had moeten stabiliseren op de introductiekoers.

De bank gaat bij de rechtbank in Rotterdam in beroep tegen de beslissing. Zij vindt dat de openingskoers van 50,20 euro "de enige juiste was". "Discussie over wat de juiste stabilisatiekoers is, kan achteraf altijd ontstaan". Daarom kan niet een boete achteraf worden opgelegd, aldus de ABN Amro. Onjuistheden in het door diverse partijen aangevochten prospectus zijn door Autoriteit-FM niet aangetroffen, aldus de bank.

Autoriteit-FM begon het onderzoek naar de beursgang van World Online in mei 2000. Volgens de beurswaakhond had ABN Amro met het gehele bankensyndicaat de aandelenhandel moeten stabiliseren en niet in zijn eentje. "Het is heel zuur dat we op een technisch onderdeel worden afgerekend", verklaarde een ABN-woordvoerder.

De bank erkent dat de beursgang "achteraf geen succes is geworden", maar wijt dat aan de omslag in het beursklimaat en dan vooral de internetsector. Volgens de ABN-woordvoerder heeft de bank zelf "vele tientallen miljoenen euro's" verloren aan de beursintroductie van World Online.