Brexit-onderhandelaar Michel Barnier vertrekt maandag niet naar Londen om een nieuwe onderhandelingsronde te beginnen met de Britten, zo maakte de Britse regering vrijdagavond bekend.

Volgens de Britten heeft het weinig nut voor Barnier en zijn team om maandag naar Londen af reizen. Alleen wanneer de EU een fundamenteel andere benadering hanteert, zouden de Britten bereid zijn om de gesprekken voort te zetten.

Vrijdag riep de Britse premier Boris Johnson het Britse bedrijfsleven op om de voorbereidingen te beginnen voor een no deal-Brexit. Hiermee wil de Britse leider de onderhandelingen vermoedelijk op scherp zetten en de EU ertoe aanzetten om concessies te doen.

Na de persconferentie van Johnson werd bekendgemaakt dat Barnier maandag naar Londen zou afreizen om daar nieuwe gesprekken te voeren met zijn collega-onderhandelaar David Frost. Daar kwamen de Britten later die dag echter op terug.

In plaats daarvan zullen Barnier en Frost op korte termijn een telefoongesprek hebben waarin de structuur van de onderhandelingen aan bod zal komen.

Op 31 december 2020 eindigt de Brexit-overgangsperiode. Mochten de partijen er voor die datum niet uitkomen, dan zal er een no deal-Brexit plaatsvinden.