De werkloosheid in Nederland zal volgend jaar oplopen naar 6 procent, zo meldt het ING Economisch Bureau donderdag. Waar de werkloosheid de afgelopen periode vooral flexwerkers, vrouwen, jongeren en lager opgeleiden trof, zullen de komende maanden ook werknemers met een vast contract risico lopen, zo verwacht de denktank van ING.

Het ING Economisch Bureau schrijft dat de werkloosheid de afgelopen maanden opliep van 2,9 procent in februari tot 4,4 procent in september, waardoor vorige maand zo'n 413.000 mensen zonder werk zaten.

De denktank verwacht dat we aan de vooravond staan van een golf aan reorganisaties, bedrijfsbeëindigingen en faillisementen, waardoor ook de meer beschermde groepen risico op werkloosheid lopen.

"De werkloosheid gaat naar verwachting verder oplopen richting 6 procent in 2021. Dat zal niet beperkt blijven tot alleen de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt met een flexibel contract zoals de jongeren. Ook werknemers met een vast contract kunnen de komende tijd getroffen worden", aldus econoom Marcel Klok.