Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) vraagt de overheid om een overgangstermijn van een week om het alcoholverbod te kunnen handhaven bij de online boodschappen, meldt de branchevereniging voor supermarkten woensdag. Volgens de koepel hebben supermarkten meer tijd nodig om het alcoholverbod technisch rond te krijgen. Ook hebben consumenten nog geen tijd gehad om er rekening mee te houden bij hun bestelling.

De vereniging schrijft dat het technisch complex is om het bestelsysteem aan te passen. Ook reserveren klanten vaak hun bestelmomenten ver vooruit en hebben klanten die de komende week 's avonds boodschappen thuisbezorgd krijgen, in hun bestelling nog geen rekening kunnen houden met het alcoholverbod.

Na 20.00 uur mag er ook geen alcohol meer thuisbezorgd worden. Daarom kunnen supermarkten bij bestellingen die in een tijdvak na 20.00 uur vallen ook geen alcohol leveren.

Ook online supermarkt Picnic levert na 20.00 uur geen alcohol meer aan klanten, zegt medeoprichter Michiel Muller tegen NU.nl. "Onze klanten zijn gezinnen die dagen van tevoren beslissen wat ze willen eten en drinken en dan een fles wijn bestellen. Op hen is de maatregel niet helemaal gericht, maar we vinden het een hele logische oproep en leveren daarom na 20.00 uur geen alcohol meer."

Deuren eerder sluiten

Het CBL meldt ook dat sommige supermarkten ervoor zullen kiezen om hun deuren de komende tijd eerder te sluiten. Door al om 20.00 uur dicht te gaan, hoeven ze het alcoholverbod niet te handhaven. De supermarkten willen zo hun personeel behoeden voor discussies.

Volgens een woordvoerder van het CBL zijn Albert Heijn en Jumbo van plan hun supermarkten op de reguliere tijden open te houden, maar kiezen vooral regionale, kleinere ketens als Deen ervoor om hun deuren eerder te sluiten. Het gevolg van de maatregel is dat het dan op andere momenten drukker zal worden in de winkel.

Een woordvoerder van Albert Heijn meldt dat medewerkers in de winkels vanaf 19.30 uur duidelijk maken dat alcohol na 20.00 uur niet meer verkocht wordt. Vanaf 20.00 uur worden de paden in de winkels waar alcohol staat, afgesloten. Probeert een klant na 20.00 uur toch alcohol af te rekenen, dan zal de kassamedewerker dat product innemen.