De Europese Unie mag importheffingen op 4 miljard dollar (bijna 3,4 miljard euro) aan Amerikaanse goederen invoeren, heeft de handelsorganisatie WTO dinsdag bepaald. De heffingen gelden als represaille voor de Amerikaanse subsidies voor vliegtuigbouwer Boeing en vormen het zoveelste hoofdstuk in het handelsconflict tussen de EU en de VS.

Door deze nieuwe stap kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen nog verder oplopen. Volgens deskundigen is het ook mogelijk dat de uitspraak leidt tot een oplossing in de juridische strijd die zo'n zestien jaar voortduurt.

Zowel de VS als de EU zegt open te staan voor een oplossing van het geschil. De VS beschuldigt Europese landen ervan stiekem Airbus te hebben gesteund met gunstige leningen. Terwijl de Verenigde Staten volgens de lidstaten het Amerikaanse luchtvaartconcern Boeing hebben geholpen.

De Amerikaanse overheid zei dinsdag in een reactie dat de EU juridisch gezien geen importheffingen mag opleggen omdat het besluit van de WTO betrekking heeft op een belastingvoordeel dat al is ingetrokken. Een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zei dat de EU een reactie kan verwachten als het de importheffingen toch oplegt.

Vorig jaar kreeg de VS toestemming voor importheffingen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen. De WTO concludeerde toen dat dit een geëigende reactie was op de illegale subsidie die de EU aan Airbus heeft verleend.