De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar Paul R. Milgrom en Robert B. Wilson voor hun onderzoek naar veilingen. Dat is maandag in Stockholm bekendgemaakt door de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

De twee Amerikanen hebben samen onderzoek gedaan naar hoe veilingen werken. Die conclusies hebben ze gebruikt om een nieuw type veiling te bedenken. Deze veiling kan gebruikt worden om goederen en diensten die moeilijk op een traditionele manier te verkopen zijn, toch op de markt te brengen. Daarbij kun je denken aan zaken als radiofrequenties en slots op luchthavens, om te starten en landen.

"Dit nieuwe type veilingen is een prachtig voorbeeld van hoe onderzoek kan bijdragen aan nieuwe uitvindingen waar de maatschappij wat aan heeft", zegt de Academie in een verklaring.

De Nobelprijs voor de Economie is niet bedacht door Alfred Nobel zelf, maar door de Zweedse centrale bank.

Officieel gaat het niet om een echte Nobelprijs, maar om de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. Hoewel het geen 'echte' Nobelprijs is, wordt de onderscheiding wel als zodanig beschouwd.

Mysterie en discussie: zo win je de Nobelprijs voor de Vrede
263
Mysterie en discussie: zo win je de Nobelprijs voor de Vrede