NEW YORK - Rabobank heeft de bank Central Coast Bancorp in de Verenigde Staten overgenomen voor een bedrag van 371 miljoen dollar. Dat hebben de banken donderdag bekendgemaakt. De Nederlandse onderneming betaalt 25 dollar per aandeel, wat neerkomt op een overnamepremie van 29 procent ten opzichte van de slotkoers van Central Coast Bancorp woensdag op Wall Street.

Central Coast Bancorp is eigenaar van Community Bank of Central California (CBCC). Voor Rabobank is de acquisitie een stap om de activiteiten in Californië uit te breiden. Volgens de bank uit Utrecht sluit het kantorennetwerk van CBCC goed aan bij dat van de eerder overgenomen Valley Independent Bank in Californië.

Rabobank krijgt met de beoogde overname naar eigen zeggen toegang tot een van de belangrijkste agrarische productiegebieden, van onder meer sla, broccoli en aardbeien, in de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat de acquisitie in het eerste kwartaal van 2006 wordt afgerond. Aandeelhouders van Central Coast Bancorp moeten de overname nog goedkeuren.

In de afgelopen jaren heeft Rabobank een aantal Amerikaanse bedrijven overgenomen, zoals Valley Independent Bank in 2002 en de agrarische hypothecaire financier Lend Lease Agribusiness in 2003.

Rabobank kent ook mislukkingen in de VS. In oktober vorig jaar ging de landbouwbank Farm Credit Services of America (FCS) aan de neus van het bedrijf voorbij. De Amerikaanse bank had de principeovereenkomst met de Nederlanders eenzijdig opgezegd nadat boeren weerstand hadden geboden. Rabobank had voor FCS 750 miljoen dollar over.