Het Afrikaanse continent heeft de komende drie jaar zeker 1,2 biljoen dollar nodig (ruim 1 biljoen euro) om de economische schade en de gezondheidskosten van de coronacrisis op te vangen. Dat meldt IMF-voorzitter Kristalina Georgieva vrijdag.

Net als in andere delen van de wereld wordt Afrika hard geraakt door de coronacrisis. De corona-uitbraak heeft een eind gemaakt aan jaren van flinke economische groei op het continent. De werkloosheid loopt hard op en inkomens van gezinnen zijn volgens Georgieva de afgelopen maanden met 12 procent gedaald. Volgens de Wereldbank lopen 43 miljoen Afrikanen het risico om in extreme armoede te belanden door de crisis.

Om de schade van de coronacrisis te verzachten, hebben Afrikaanse landen dit jaar gemiddeld 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) extra uitgegeven. Door de hoge schuldenlast zijn sommige landen zelfs gedwongen om te kiezen tussen het terugbetalen van de schulden en het opvoeren van de uitgaven voor gezondheidszorg en sociale uitgaven als uitkeringen.

Op het continent zijn inmiddels meer dan 1,5 miljoen coronabesmettingen geweest, met ongeveer 37.000 doden als gevolg. "De pandemie is niet voorbij, tot het overal voorbij is", zei IMF-hoofd Georgieva vrijdag. "Iedereen van ons, zowel landen als instituties, moet meer doen om Afrika door de volgende fase van de coronacrisis te helpen".