De gesprekken over een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zitten een week voor de uiterste datum om tot overeenstemming te komen nog altijd muurvast. Persbureau Bloomberg schrijft dat de Britten dreigen al binnen een paar dagen de stekker eruit te trekken.

Woensdag was er onder meer een overleg tussen de Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Johnson zei dat er enige vooruitgang is geboekt, maar dat er nog altijd significante verschillen zijn.

De Britse regering treft intussen voorbereidingen op een scenario waarbij geen overeenstemming wordt bereikt. Minister voor Brexitzaken Michael Gove liet weten dat die voorbereidingen geïntensiveerd worden. Volgens hem wil het VK niet tegen iedere prijs een handelsakkoord en zal het zich niet laten gijzelen door de EU.

De deadline van 15 oktober is overigens eenzijdig afgekondigd door Johnson. De Britse onderhandelaar David Frost zei woensdag nogmaals dat deze deadline voor het VK ononderhandelbaar is.

Vicepresident van de Europese Commissie Maros Sefcovic meldde dinsdag dat ook Europa zich voorbereidt op een no deal-Brexit.