NEW YORK - In tegenstelling tot de technologiefondsen sloten de belangrijkste industriële fondsen maandag op Wall Street wel positief, ondanks onzekerheid over een dreigende nieuwe oorlog in de Golf.

Een aantal grote bedrijven hield de Dow-Jonesindex overeind. Dat leidde tot een winst van 0,81 procent of 67,49 punten hoger op 8380,18. De Nasdaq eindigde de handelsdag met een verlies van 1,2 procent of 15,54 punten op 1275,86.

Hamburgergigant McDonalds was smaakmaker in de Dow. Er was een run op 's werelds grootste restaurantketen omdat het aandeel in zeven jaar nog niet zo laag had gestaan en door een effectenbank werd aangeprezen. McDonalds klom bijna 6 procent.

Boeing steeg bijna 5 procent. De vliegtuigfabrikant bleef gevrijwaard van een staking omdat de 23.000 werknemers die nipt afstemden. Een nieuwe CAO geldt voor drie jaar en de belegger waardeert dat soort zekerheden.

Ook General Electric deed goede zaken. Niet alleen is het concern in tijden van oorlog een van de grote leveranciers van materieel, ook ex-topman Jack Welch versoberde zijn vertrekregeling aanzienlijk na forse kritiek op de witgouden randjes daarvan. De financiële tak van het conglomeraat deed bovendien opnieuw een miljardenaaankoop met Deutsche Financial Services.

De ICT-sector blijft kampen met vertraagd herstel. Waar het eerst werd verwacht in de tweede helft van dit jaar, schuiven de verwachtingen stap voor stap vooruit naar inmiddels al de tweede helft van volgend jaar. Apple bleef als een van de weinigen overeind met een winst van 2,3 procent. Maar daartegenover stond een verlies van Lucent van 15 procent en van Gateway met 10 procent.

De euro moest weer wat terrein prijsgeven op de dollar. De Europese munt noteerde een slotstand van 0,9691 dollar.