BRUSSEL - De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie trekt iets aan. De achterstand vergeleken met vorig jaar is ingelopen, meldde de organisatie van Europese autofabrikanten donderdag.

In de eerste negen maanden van 2005 is de verkoop met 11,5 miljoen stuks praktisch gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder. Het eerste halfjaar kende nog 1,1 procent lagere cijfers.

De omslag voltrok zich in augustus. In de vakantiemaand reden 7,5 procent meer nieuwe wagens uit de showrooms. In september was dat 1,9 procent.

In Nederland ligt de verkoop met 388.000 wagens nog 2,2 procent achter bij vorig jaar. Dat was 4,0 procent over het eerste halfjaar.

De grootste winnaar onder de fabrikanten is momenteel het Koreaanse merk Kia. De verkoop explodeerde met 56 procent naar 184.000 stuks. Ook Audi en BMW meldden dat flink meer nieuwe wagens de showroom uitrijden.

Opmerkelijk rustiger is het bij dealers van Jaguar. De verkoop ligt 24 procent lager. Ook de Italiaanse merken Fiat en Alfa Romeo blijken uit de gratie. Van deze merken zijn er 14 en 18 procent minder verkocht.

Volkwagen is over de eerste negen maanden marktleider, met een verkoop van ruim 1,1 miljoen stuks. Vorig jaar was dat nog Renault, dat nu op de tweede plaats komt. Opel en Ford volgen met circa 1 miljoen stuks.