Leden van vakbonden FNV en VVMC hebben massaal tegen de bezuinigingsplannen van NS gestemd. Dat hebben FNV en VVMC woensdag bekendgemaakt. Het vervoersbedrijf wil 2.300 arbeidsplaatsen schrappen en vraagt om meer flexibiliteit van zijn werknemers, maar die zien er weinig in.

NS is zwaar getroffen door de uitbraak van de COVID-19-pandemie. Het bedrijf loopt naar eigen zeggen alleen al dit jaar zo'n 1,5 miljard euro aan inkomsten mis. Tot 2025 verwacht de vervoerder dat het in totaal 4,7 miljard euro omzet misloopt.

Het ziet zich daarom genoodzaakt te snijden in de uitgaven. Eerder dit jaar maakte NS bekend dat het 2.300 banen wil schrappen. Tevens verwacht het bedrijf dat er de komende jaren nog eens 2.500 medewerkers met pensioen gaan.

Het voornemen is om de inkrimping van het personeelsbestand zonder gedwongen ontslagen te doen. Daar staat tegenover dat de lonen worden bevroren. Tevens wil het bedrijf dat het personeel flexibeler wordt, wat kan beteken dat ze andere werktijden of een andere standplaats krijgen.

FNV Spoor en Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) hebben de plannen van NS aan hun leden voorgelegd en die stemden in beide gevallen met ruim 90 procent tegen het voorstel.

'Leden hadden nog veel vragen over flexibiliteit'

"Onze leden hadden nog veel vragen over wat die flexibiliteit nu eigenlijk precies inhoudt", licht vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC toe. "Mede daarom hebben ze met overduidelijke meerderheid tegen de plannen gestemd."

FNV Spoor meldt dat het op korte termijn met een eigen eisenpakket komt. Behoud van werkgelegenheid staat daarin centraal. Ook wil de bond behoud van loonsverhoging en van goede pensioenregelingen. "De medewerkers verdienen meer dan het bod dat er nu ligt."

NS is inmiddels op de hoogte van het nee van de vakbondsleden. Het bedrijf kon daar desgevraagd nog geen reactie op geven.