De meeste supermarkten in Nederland vragen hun klanten om een mondkapje te dragen, maar zullen klanten zonder mondkapjes niet weigeren. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) tegen NU.nl. Bij het CBL zijn alle grote supermarktketens aangesloten. HEMA voert ook geen plicht in, behalve voor het eigen personeel.

"Wij ondersteunen het advies dat het kabinet geeft", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "Dat betekent dat wij klanten het dringende advies geven om een mondkapje te dragen, maar ze niet zullen weigeren als ze dat niet doen. Wij laten de keuze aan de klant."

Het CBL verwacht dat als het klanten verplicht om een mondkapje te dragen, dat tot veel discussie en misschien zelfs agressie zal leiden aan de deur. Daar wil de brancheorganisatie het winkelpersoneel voor beschermen.

Toch kan het CBL niet uitsluiten dat een enkele ondernemer toch klanten zonder mondkapje weigert. "Dit is de lijn van de supermarktbranche, maar het kan natuurlijk gebeuren dat een ondernemer het toch anders doet."

Winkelketen HEMA legt zijn personeel wel een mondkapjesplicht op, maar doet dit niet voor zijn klanten. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf pas een verplichting aan zijn klanten oplegt, zodra deze verplichting vanuit het kabinet komt.