Ook Rabobank gaat een negatieve rente rekenen op de betaal-, spaar- en beleggersrekeningen. Vanaf 1 januari 2021 rekent de bank een rente van -0,5 procent voor zowel particuliere als zakelijke klanten die meer dan 250.000 euro op hun rekening hebben staan. Dat meldt Rabobank woensdag.

De negatieve rente geldt dan voor al het tegoed boven de 250.000 euro en wordt berekend per rekening. Particulieren die bij Rabobank minder dan 250.000 euro op hun rekening hebben staan, krijgen over het geld op hun spaar- en beleggersrekeningen 0,01 procent rente. Op betaalrekeningen blijft de rente 0 procent.

Ook klanten die meerdere rekeningen hebben bij Rabobank en daarmee opgeteld meer dan 250.000 euro op de bank hebben staan, hoeven geen negatieve rente te betalen als ze per rekening onder dat bedrag blijven.

Al met al worden weinig klanten door de maatregel geraakt. De bank meldt dat 98,7 procent van alle particuliere en zakelijke klanten onder de grens voor de negatieve rente blijft. Rabobank kan alleen niet beloven dat de drempel voor de negatieve rente in de toekomst niet verder naar beneden gaat.

ABN AMRO kondigde vorig jaar als eerste van de grootbanken aan om de rente op spaartegoeden tot 2,5 miljoen euro terug te brengen tot 0 procent, en daarboven rente te rekenen. De andere banken volgden dat voorbeeld, waarbij de hoogte van het bedrag vanaf wanneer geen of negatieve rente geldt, per bank varieert.