Als in heel Nederland nieuwe maatregelen worden ingevoerd om het coronavirus in te dammen, kan de schade voor de toerisme- en watersportsector oplopen tot 1 miljard euro op jaarbasis, schat belangenvereniging HISWA-RECRON.

Volgens HISWA-RECRON is de sector nu al 700 miljoen euro aan omzet misgelopen ten opzichte van vorig jaar. Over het hele jaar gemeten dreigt een omzetdaling van ruim 30 procent.

Los van de gemiste omzet wacht de toerisme- en watersportbranche nog op klanten die vanwege een eerdere annulering nog voor in totaal 400 miljoen euro aan vouchers moeten verzilveren.

Directeur Geert Dijks zegt dat de sector door de onlangs ingevoerde regionale maatregelen opnieuw kampt met massale annuleringen en een terugval van boekingen. "De terugloop van boekingen en de annuleringschade loopt tot en met november op naar 60 miljoen euro in de zeven provincies die nu worden geraakt."

Als een snelle versoepeling van de maatregelen uitblijft, kan de kerstvakantie op vakantieparken volgens Dijks als verloren worden beschouwd.