VOORBURG - De detailhandel heeft in augustus 3,5 procent meer omgezet, vooral omdat er door de non-foodsector meer spullen werden verkocht dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het prijsniveau lag 1 procent lager dan een jaar geleden, terwijl het omzetvolume met 4,6 procent steeg.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag zijn bekendgemaakt. De omzet van de detailhandel werd positief beïnvloed doordat augustus dit jaar een woensdag meer en een zondag minder had.

De non-foodwinkels realiseerden in augustus een omzet die 4,8 procent hoger lag dan een jaar geleden. De sector heeft zo'n hoog groeicijfer sinds oktober 2002 niet meer gehad, aldus het CBS. Vooral kledingwinkels en meubelzaken droegen bij aan de groei. Winkels in huishoudelijke artikelen zagen hun omzet daarentegen inzakken.

De foodsector (winkels in voedings- en genotsmiddelen) boekte een omzetgroei van 1,4 procent. Supermarkten verkochten 1,5 procent meer dan in augustus 2004, de speciaalzaken op voedingsgebied realiseerden een omzetgroei van 0,9 procent.

Ook voor supermarkten, nog altijd verwikkeld in een prijzenoorlog, gold dat zij vooral meer spullen verkochten. Hun omzetvolume groeide met 1,7 procent, terwijl de prijzen met 0,2 procent daalden.