De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vorig jaar terecht boetes uitgedeeld aan keukenbedrijven. De ACM legde Keukencentrum Mandemakers, Brugman Keukens en Keukenconcurrent boetes van in totaal 1 miljoen euro op voor het misleiden van consumenten tijdens de verkoop van keukens op beurzen tussen 2015 en 2017, zo meldt ze donderdag.

De keukenbedrijven misleidden consumenten bij de verkoop van keukens op beurzen als de 50PlusBeurs, de vt wonen&design beurs en de Huishoudbeurs.

Consumenten konden volgens de keukenbedrijven in aanmerking komen voor een speciale beurskorting door een formulier in te vullen en te ondertekenen. Dit formulier leek op een koopovereenkomst, waardoor de bedrijven onterecht de indruk wekten dat consumenten verplicht waren een keuken te kopen.

Voor deze misleidende handelspraktijk kreeg Brugman een boete van 250.000 euro. Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent krijgen elk een boete van 375.000 euro.

Bedrijven belemmerden onderzoek

De boetes van de laatste twee waren aanvankelijk lager, maar werden door de ACM met 50 procent verhoogd omdat zij het onderzoek hebben belemmerd. De ACM mocht van de bedrijven op beurzen geen vragen over de verkooppraktijken stellen aan de medewerkers van Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent.

De bedrijven waren het niet eens met de boete en stapten naar de rechter. Die besloot donderdag dat de boetes die de ACM oplegde niet onredelijk waren. Tegen de uitspraak staat nog een beroep open.