Vakbond CNV zegt aanwijzingen te hebben dat veel bedrijven tegen de regels in werknemers op straat zetten zonder ontslagvergoeding, ook wel de transitievergoeding genoemd. Volgens de bond hebben "duizenden mensen" onterecht geen vergoeding gehad. Zij worden opgeroepen zich te melden, zo laat CNV donderdag weten.

Sinds 1 januari 2020 is het voor werkgevers verplicht een ontslagvergoeding uit te betalen, ook aan hen die slechts kort gewerkt hebben. Dat gaat niet altijd goed, constateert CNV. "Veel werkgevers lijken een loopje te nemen met de wet. En zetten mensen op straat zonder een cent mee te geven. Met name mensen met een flexcontract of oproepkrachten zijn de dupe", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

"We begrijpen dat veel werkgevers in de problemen zitten, maar de vergoeding bij ontslag na een kortdurend dienstverband is voor veel werkgevers een laag bedrag. Voor de ontslagen medewerkers kan het echter net dat zetje geven naar een nieuwe baan: een korte cursus, training of coaching", zegt Fortuin.

CNV roept mensen die geen transitievergoeding hebben ontvangen op zich te melden. Als blijkt dat er bij een bedrijf meerdere gevallen zijn, zal de bond een rechtszaak tegen die partij starten. Daarnaast zal de bond het kabinet oproepen om die betreffende organisatie geen staatssteun uit het NOW 3.0-pakket te verlenen.