Een speciaal fonds heeft de afgelopen tijd voor in totaal 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan zorgverleners die zelf zijn getroffen door corona. Het geld ging naar dertig mensen die als gevolg van hun werk op de intensive care (ic) zijn beland en naar de nabestaanden van zes zorgverleners die aan het virus zijn overleden.

In totaal heeft de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg 49 aanvragen binnengekregen namens zorgverleners die door hun werk "in de frontlinie van de coronazorg" zelf zijn getroffen. Het gaat vooral om verzorgenden en verpleegkundigen.

De stichting verwacht meer aanvragen en streeft ernaar die binnen zes weken te beoordelen. Dat gebeurt met hulp van medische experts en partijen als pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM.

Het steunfonds is een idee van de Utrechtse chirurgen Marijn Houwert en Sander Muijs. Zij vinden dat voorkomen moet worden dat familieleden van ziek geworden zorgverleners ook nog in de financiële problemen komen, bovenop het verdriet om hun naasten.

Sinds de start begin april ontving de stichting steun van onder meer het Verbond van Verzekeraars, collectief voor zorgverleners VvAA, PGGM, advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, Aramco, Philips, Robeco, Bristol-Myers Squib en Reckitt Benckiser. Het ministerie van Volksgezondheid draagt ook bij, waardoor nu 8 miljoen euro beschikbaar is.