Airbus kan niet uitsluiten dat mensen gedwongen ontslagen zullen worden, zo zei de Europese vliegtuigbouwer dinsdag op het Franse radiostation RTL. Het bedrijf moet wereldwijd vijftienduizend banen schrappen en hoopt dat te bereiken met een vrijwillige vertrekregeling.

Doordat mensen veel minder vliegen door de coronacrisis, gaat het slecht met de luchtvaartmaatschappijen en bestellen die minder vliegtuigen. Daardoor komt ook Airbus in de problemen.

Eind juni kondigde het bedrijf aan dat het vijftienduizend banen moet schrappen. Dat probeert het te doen met een vrijwillige vertrekregeling, door personeel vervroegd pensioen aan te bieden, mensen langdurig in deeltijd te laten werken en tijdelijke contracten niet te verlengen. In 2019 werkten er 134.000 mensen bij het bedrijf.

Desondanks zegt CEO Guillaume Faury dat hij niet kan uitsluiten dat hij vast personeel gedwongen moet ontslaan. "Dit is een existentiële crisis. Het voortbestaan van ons bedrijf wordt bedreigd als we niet de juiste maatregelen nemen", zegt hij.

Eerder deze maand stuurde Faury al een brief naar al zijn personeel waarin hij waarschuwde voor eventuele gedwongen ontslagen.