De Europese Centrale Bank (ECB) heeft door zijn beleid en communicatie een steeds grotere invloed op de wisselkoersen, blijkt maandag uit onderzoek van de Duitse centrale bank.

Uit het Bundesbank-onderzoek blijkt onder meer dat de invloed van de ECB op de wisselkoersen sinds de kredietcrisis is toegenomen.

Ook steeg de volatiliteit - de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel - op de dagen dat de centrale bank in Frankfurt beleidsbeslissingen naar buiten brengt.

Volgens het Duitse onderzoek zou de ECB rekening moeten houden met de eventuele gevolgen voor de wisselkoersen wanneer het nieuw monetair beleid bekendmaakt.

De ECB bevindt zich in een lastige positie. Hoewel het toezicht moet houden op de euro, moet de schijn van wisselkoersmanipulatie zoveel mogelijk worden voorkomen.

Grootmachten als China en de Verenigde Staten werden de afgelopen jaren regelmatig beschuldigd van valutamanipulatie. Terwijl ook de Amerikaanse president Donald Trump de ECB ervan beschuldigde de waarde van de euro omlaag te sturen ten opzichte van de dollar.