De coronacrisis zorgt ervoor dat meer jongeren de weg naar de vakbond weten te vinden. De grootste vakbond van Nederland, FNV, ziet er dagelijks 100 tot 150 leden bijkomen. Met het spurtje loopt de netto-uitstroom van de vakbond ietsje terug.

De vakbond ziet dat met name jongeren, van oudsher de groep die het minst vertegenwoordigd wordt, door de coronacrisis de weg naar de FNV weten te vinden. "Jongeren kwamen erachter: 'ik heb eigenlijk een heel onzeker contract'", stelt een woordvoerder van de vakbond.

Deze jongeren zijn werkzaam in sectoren als de horeca, toerisme en de detailhandel, waar ze vaak met nulurencontracten op oproepbasis werken. De coronapandemie nam veel van dat werk weg, waardoor ze zonder inkomen kwamen te zitten.

De trend is bitterzoet voor FNV, omdat er een pandemie voor nodig is om de jongeren aan zich te binden. De grootste Nederlandse vakbond aast al jaren op meer jongeren binnen de organisatie, vanwege het vergrijzende ledenbestand.

Daarom werd een aantal jaren geleden, onder de hoede van voorzitter Han Busker, een jongerenstrategie opgezet om wat meer jonge honden binnen de vakbond te krijgen. Onder meer gastlessen op mbo-scholen en een nieuwe strategie voor sociale media moesten jongere leden lokken.