De tropische temperaturen van eerder deze week hebben voor flink meer stroomverbruik onder Nederlanders gezorgd, schrijft energieleverancier Essent donderdag. Het stroomverbruik lag dinsdag, toen de thermometer in De Bilt bijna 32 graden aangaf, 10 procent boven het gemiddelde voor 15 september.

Op maandag en woensdag, toen het minder warm was dan op dinsdag, lag het stroomverbruik respectievelijk 5 en 8 procent hoger dan normaal. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag werd er meer stroom verbruikt: volgens de energieleverancier lag de stroomvraag 14 procent hoger dan normaal.

Essent kan niet met zekerheid zeggen waardoor het stroomverbruik zo piekte de afgelopen week, maar vermoedt dat het te maken heeft met het gebruik van airco's en ventilatoren. Apparaten om een woning te verkoelen werden en masse gebruikt vanwege de hoge temperaturen. Vooral airco's staan erom bekend dat ze relatief veel energie verbruiken.

Tijdens de warmste periode van het jaar, de hittegolf in augustus, lag het stroomverbruik ook al veel hoger dan normaal. Vanaf de eerste tropische dag op woensdag 5 augustus tot en met donderdag 13 augustus steeg het dagelijks verbruik met maximaal 30 procent.