De Britse regering heeft donderdag een compromisvoorstel toegelicht wat betreft de omstreden bepaling van de 'Brexit-wet', die het mogelijk maakt om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen. De regering van premier Boris Johnson heeft toegezegd hier eerst toestemming van het parlement voor te vragen, alvorens naar het machtsmiddel te grijpen.

Hierover bereikte Johnson op woensdag al overeenstemming met rebellerenden parlementsleden uit eigen gelederen. Eerder op donderdag lichtte de regering het voorstel toe door te stellen dat het alleen van de omstreden bepaling gebruik zal maken na toestemming van het parlement en uitsluitend als vastgesteld wordt dat de EU zich niet aan de afspraken houdt en zo het Noord-Ierland-protocol "ondermijnt".

Van ondermijning kan volgens de regering sprake zijn als er bijvoorbeeld exportpapieren nodig zijn voor goederen vanuit Noord-Ierland naar het Verenigd Koninkrijk.

Het Noord-Ierland-protocol werd vorig jaar nog opgesteld door de EU en het VK om een harde grens op het Ierse eiland te voorkomen. Het omstreden wetsvoorstel, mits aangenomen, haalt onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuit, waarmee de Britten het internationaal recht schenden.

De EU wil het wetsvoorstel voor het einde van de maand van tafel, de Britten weigeren. Brussel heeft nog niet gereageerd op het compromisvoorstel vanuit Londen.