De kans op een Brexit-deal wordt steeds kleiner, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdag in haar eerste grote beleidstoespraak, de Staat van de Unie. Ze ging ook in op het omstreden wetsvoorstel van Boris Johnson, dat onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuithaalt.

Von der Leyen waarschuwde in haar toespraak de Britten omdat er nog maar "erg weinig tijd" is om een deal te sluiten voor het einde van het jaar. "Iedere dag wordt de kans op een tijdig akkoord kleiner", zei ze.

Ook benadrukte ze dat het Brexit-terugtredingsakkoord "niet eenzijdig kan worden gewijzigd of genegeerd". Daarmee verwijst ze naar een wetsvoorstel van de Britse premier Johnson, dat vorige week werd gepresenteerd. Het voorstel legt uit hoe de Britten binnen het Verenigd Koninkrijk handel willen drijven na de Brexit. Ook zou het, mits het wordt aangenomen, Londen de macht geven om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te verwerpen.

Dit protocol werd vorig jaar nog opgesteld door de EU en het VK om een harde grens op het Ierse eiland te voorkomen. Johnson noemde de deal destijds onder meer "zeer goed" en "ovenklaar". Met het wetsvoorstel komt Johnson terug op die woorden.