De Franse vliegtuigmaker Airbus biedt werknemers twee maanden extra salaris als ze gebruikmaken van de vrijwillige vertrekregeling. Zo wil de vliegtuigmaker de vertrekregeling aantrekkelijker maken en duurdere, gedwongen ontslagen voorkomen, schrijft persbureau Bloomberg dinsdag.

Airbus gaat al tijden gebukt onder de coronacrisis. Door de gebrekkige vraag naar vliegreizen en de aangetrokken broekriem van de sector, worden amper meer vliegtuigen afgenomen. In augustus werd slechts één vliegtuig van Airbus besteld, bleek vorige week.

De vliegtuigmaker besloot daarom in juli vijftienduizend banen te schrappen. Dit aantal moest gehaald worden door een combinatie van een vrijwillige vertrekregeling en mensen met vervroegd pensioen sturen.

Door het tegenvallende herstel van de sector waarschuwde topman Guillaume Faury afgelopen vrijdag echter voor extra bezuinigingsmaatregelen in het bedrijf. "Ik ben het jullie verschuldigd om transparant te zijn: het is onwaarschijnlijk dat de vrijwillige vertrekregeling genoeg zal zijn", aldus Faury.

Naast de twee maanden extra salaris bij vrijwillig vertrek wil de vliegtuigmaker mensen verleiden om een baan binnen het bedrijf te nemen die minder goed betaalt, door in het eerste jaar een maandelijkse bonus uit te keren.