Het Britse parlement heeft maandagavond tijdens een stemronde met een meerderheid gestemd voor de omstreden 'Brexit-wet' van premier Boris Johnson. De stemming betekent echter niet dat het voorstel wordt verankerd in de wet, maar maakt wel de weg vrij voor verdere discussies over het voorstel en het uitwerken van de details ervan.

De Britse parlementariërs stemden met 340 stemmen voor en 263 tegen de wet. Nu het wetsvoorstel door deze stemmingsronde is, volgen in het parlement nog vier dagen debat over de inhoud ervan.

Gedurende deze dagen kan er nog veel worden aangepast aan het wetsvoorstel, waarop de afgelopen dagen veel kritiek werd geleverd. Ook het Britse Hogerhuis moet nog een standpunt innemen over het wetsvoorstel.

Woensdag presenteerde de Britse regering een wetsvoorstel waarmee onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuitgehaald worden. In het voorstel wordt uitgelegd hoe het Verenigd Koninkrijk handel wil drijven na de Brexit. Daarin worden onderdelen uit het zogeheten Noord-Ierland-protocol verworpen.

Dat protocol moest voorkomen dat er een harde grens op het Ierse eiland zou ontstaan. Johnson stemde hier vorig jaar mee in en noemde de deal onder meer "zeer goed" en "ovenklaar".

Johnson: Voorstel nodig om 'schadelijke' importheffingen

Daar komt Johnson met het wetsvoorstel op terug. Dit voorstel is volgens hem nodig om "schadelijke" importheffingen te voorkomen voor goederen die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland zouden gaan. Johnson noemde het wetsvoorstel ook wel een "vangnet voor het Verenigd Koninkrijk tegen extreme of irrationele interpretaties" van het protocol.

Naast kritieken vanuit de Europese Unie, hebben ook verschillende prominente Britse (ex-)politici zich uitgesproken tegen het voorstel. Zo uitte oud-premier David Cameron maandag zijn twijfels over het voorstel, dat volgens hem "het allerlaatste redmiddel" moet zijn. Ook voormalig premiers Tony Blair, John Major en Theresa May en Gorden Brown hebben hun kritiek geuit.

Stel je vraag