De Belgische onderneming Mediahuis neemt NDC mediagroep, uitgever van kranten als de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, over. Dat bevestigt Mediahuis maandag aan NU.nl.

De aandeelhouders van NDC mediagroep tekenden maandag een principeakkoord met Mediahuis over de verkoop van de aandelen. Alleen de mededingingsautoriteit ACM moet de overname nog formeel goedkeuren.

De Belgische krantenuitgever neemt de merken - zoals Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant - en de circa zeshonderd medewerkers over.

Vorige week werd bekend dat de Belgische partij vergaande gesprekken voerde met NDC mediagroep.

De noordelijke kranten kampen al langer met financiële problemen. Zo lopen het aantal abonnementen en de advertentieomzetten al enige tijd terug.

De overname van NDC mediagroep betekent dat - met uitzondering van FD Mediagroep en het Reformatorisch Dagblad - alle grote Nederlandse dagbladen inmiddels in Belgische handen zijn.

Mediahuis was al eigenaar van de Telegraaf en NRC. Concurrent DPG Media is op dit moment eigenaar van grote titels als de Volkskrant, Trouw en Het Parool.