De Europese Unie en China hebben maandag afgesproken elkaars lokale producten te zullen beschermen. China zal vanwege deze deal bijvoorbeeld alleen de naam 'champagne' op een fles drank goedkeuren als het ook echt om een mousserende wijn uit die regio gaat.

In totaal worden op die manier honderd producten van EU-landen en honderd Chinese producten beschermd. Op de Europese lijst staan producten als feta, ouzo, Ierse whiskey en jenever. Op de Chinese lijst staan bijvoorbeeld Anji bai cha (een theesoort uit de provincie Anji) en de rijstsoort Panjin da mi.

Dit betekent dat landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland niet langer beschermde producten kunnen exporteren naar China en de EU. Voor bepaalde soorten kaas geldt een overgangsperiode. Daardoor kunnen kazen die niet in de oorspronkelijke regio's geproduceerd zijn nog iets langer geëxporteerd worden.

Voorlopig kunnen nog wel gelijknamige producten uit andere regio's geïmporteerd worden. De EU moet namelijk nog een aantal stappen zetten voordat de afspraken van kracht worden. Waarschijnlijk is dat proces begin 2021 afgerond.

In 2019 was China de op twee na grootste exportregio voor de Europese landbouw- en voedselsector. Vorig jaar werden vanuit die sectoren voor 14,5 miljard euro aan goederen naar China geëxporteerd.