AMSTERDAM - Shell heeft de productie in de Golf van Mexico na alle orkaangeweld gestaag opgevoerd. Het olieconcern, het grootste in de regio, heeft bijna de helft van de normale dagelijkse productie weer hersteld. Dit bleek woensdag uit gegevens op de website van Shell.

Shell wint momenteel ongeveer 200.000 vaten (van 159 liter) olie per dag in de Golf. De productie van het Nederlands-Britse concern ligt normaal op 450.000. Tussen de orkanen Katrina en Rita door wist Shell een productieniveau te bereiken van 160.000 vaten olie per dag.

Na het natuurgeweld van orkaan Katrina eind augustus, raasde orkaan Rita drie weken geleden door het gebied. Zeventig procent van de totale oliewinning in de Golf ligt nog altijd plat, zo blijkt uit de laatste gegevens van de Amerikaanse overheidsdienst Minerals Management Services. De regio is goed voor ongeveer een kwart van de Amerikaanse olieproductie.

Shell tast nog in het duister voor wat de financiële gevolgen van de orkanen betreft. Mogelijk kan hierover meer worden bekendgemaakt over twee weken bij de presentatie van de derdekwartaalresultaten, zo liet een woordvoerder weten. Concurrent BP, ook actief in de Golf van Mexico, meldde vorige week dat de winst in het afgelopen derde kwartaal door de orkanen 700 miljoen dollar (ongeveer 580 miljoen euro) lager zal uitvallen.