UTRECHT - De concurrentiestrijd tussen de pechhulpverleners Route Mobiel en de ANWB wordt steeds meer voor de rechter uitgevochten. 'Nieuwkomer' Route Mobiel spant een kort geding aan, met als eis dat de ANWB stopt met het verspreiden van onjuiste berichten over de concurrent.

De ANWB zegt voortdurend dat Route Mobiel mensen met pech onderweg niet zou helpen maar alleen wegslepen. "Ze blijven ons zwartmaken, via callcenters, winkels, woordvoering in kranten en in e-mailtjes aan klanten. De ANWB had beloofd daarmee te stoppen. We hebben er last van", aldus mededirecteur M. Muller van Route Mobiel woensdag.

"Klanten die willen overstappen van de ANWB naar ons, bellen en doen navraag. De ANWB misbruikt het vertrouwen dat ze geniet." Het kort geding dient volgende week dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam. In juni spande de ANWB op zijn beurt een bodemprocedure aan tegen de concurrent, voor het verspreiden van onjuiste informatie.

Steun

Muller voelt zich in de rug gesteund door het ministerie van Economische Zaken dat vorig jaar de bond op de vingers tikte voor oneerlijke handelspraktijken. Deze aanhoudende oneerlijke concurrentie moet stoppen, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per overtreding, aldus Route Mobiel.

De nieuwe pechhulpdienst is actief sinds september 2004 en sindsdien hebben naar eigen zeggen 130.000 mensen zich erbij aangesloten. Van hen zijn 80.000 afkomstig van de ANWB. Met 180 uitvalsbases claimt de nieuweling een fijnmaziger netwerk te hebben dan de Wegenwacht van de ANWB.