De Griekse economie is tussen april en juni met 14 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat komt neer op de sterkste krimp van de afgelopen 25 jaar, blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van het Griekse statistiekbureau ELSTAT.

Op jaarbasis komt de economische terugval uit op 15,2 procent. Daarmee presteert de Griekse economie nog slechter dan tijdens de schuldencrisis, waar het land tussen 2010 en 2018 mee te kampen had. De regering rekent voor dit jaar op een economische krimp van 8 procent.

De economie wordt vooral geraakt door het mislopen van inkomsten uit toerisme. Vorig jaar haalde Griekenland 19 miljard euro op, waarmee het toerisme een aandeel van 18 procent in het bruto binnenlands product (bbp) had.

In het tweede kwartaal vielen de inkomsten uit de servicesector, waar toerisme toe gerekend wordt, 48,3 procent lager uit dan in het eerste kwartaal. Voor het hele jaar wordt 3 miljard euro aan inkomsten uit toerisme verwacht. Dat zou een krimp van 84 procent betekenen.