Fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce heeft zwaar te lijden onder de door de coronacrisis veroorzaakte malaise in de luchtvaart. Het Britse bedrijf boekte in de eerste helft van het jaar een verlies van 5,4 miljard pond (6 miljard euro), maakt het donderdag bekend.

Rolls-Royce dacht aan het begin van het jaar nog dat het 450 motoren zou verkopen in 2020. Door de uitbraak van COVID-19 en de daaropvolgende lockdownmaatregelen is dat aantal inmiddels bijgesteld naar 250. Het bedrijf sluit daarom diverse fabrieken.

Eerder maakte het bedrijf al bekend negenduizend banen te willen schrappen. Per 27 augustus waren er al vierduizend personeelsleden vertrokken, door onder meer vroegpensioen en vrijwillig vertrek.

Ook willen de Britten diverse bedrijfsonderdelen verkopen, met een totale waarde van 2 miljard pond. Het gaat dan om onder meer de Spaanse vliegtuigmotorenfabrikant ITP Aero. Rolls-Royce levert ook aan defensie. In die tak bleef de vraag wel op peil.

Het gaat overigens uitsluitend om het bedrijf dat vliegtuigmotoren maakt: autobouwer Rolls-Royce is onderdeel van het BMW-concern en staat hier los van.