De watersport- en recreatiesector heeft zich redelijk hersteld van het slechte voorseizoen. Toen de sanitaire voorzieningen op 15 juni weer open mochten, kregen zeilscholen, bootverhuurders en andere aanbieders in de branche alsnog veel boekingen, zegt ondernemersorganisatie HISWA-RECRON woensdag.

Door het mooie weer gingen vooral veel Nederlandse recreanten alsnog het water op. Toch hebben de watersportbedrijven tussen maart en september 700 miljoen euro schade geleden - 18 procent van hun normale omzet. Veel van deze bedrijven beschikken ook over een camping, camperplekken of een groepsaccommodatie.

Op de lange termijn moet volgens HISWA-RECRON gevreesd worden voor nog meer omzetverlies. Er staat voor ruim 400 miljoen euro uit aan vouchers die in 2021 verzilverd kunnen worden. Dat zal bij veel bedrijven ten koste gaan van de normale boekingen.

Verder verwacht de brancheorganisatie dat jachtverkopers in zwaar weer komen. De mogelijkheden om klanten te werven op botenshows zijn nu nihil, dus de orderboeken raken leeg.