DEN HAAG - Particulieren kunnen begin volgend jaar een landelijk nummer aanvragen voor hun vaste lijn. Bij verhuizing naar een andere stad is het dan niet meer nodig om een nieuw nummer aan te vragen.

Het landelijke netnummer wordt 085, zo blijkt uit een voorstel van het ministerie van Economische Zaken. Het plan ligt nu bij de telecomaanbieders, zei een woordvoerster van het ministerie woensdag. Zij bevestigde daarmee een bericht in het Algemeen Dagblad.

Het 085-nummer is nu nog niet in gebruik. Er zullen meer dan negen miljoen nummers beschikbaar zijn. Onduidelijk is of er kosten aan een overstap zijn verbonden. "Dat hangt van de telecomaanbieders af", aldus een woordvoerder van telecomtoezichthouder Opta. KPN, met 5,2 miljoen aansluitingen de grootste aanbieder van vaste telefonie voor particulieren, kan er nog niets over zeggen.

Gesprekskosten

Ook is nog weinig duidelijk over de gesprekskosten naar 085-nummers. Door het nieuwe nummer vervalt het onderscheid tussen lokaal en interlokaal bellen. "Het zou een gemiddelde kunnen worden van de tarieven die we nu hanteren", aldus een woordvoerster van KPN. Mogelijk komt er een maximumtarief voor het bellen naar een 085-nummer, zei de woordvoerster van EZ. Het ministerie heeft verder niets te zeggen over de tarieven.

Een overstap naar een 085-nummers is overigens niet verplicht. Wie zijn huidige telefoonnummer wil behouden, kan dat gewoon doen. Het ministerie van EZ verwacht dat particulieren volgend jaar niet al massaal een nieuw nummer gaan aanvragen.

"Mensen moeten eraan wennen dat ze niet meer lokatiegebonden zijn", aldus de KPN-woordvoerster. Door internetbellen wordt het volgens haar mogelijk om overal in de wereld op hetzelfde nummer bereikbaar te zijn. KPN is eerder dit jaar met internettelefonie begonnen. Klanten kunnen daarbij de keuze maken tussen hun 'oude' netwerknummer en een 084-nummer. Volgens KPN komen er ook 091-nummers vrij die overal te gebruiken zijn.

De Opta is in november vorig jaar al begonnen met het verstrekken van landelijke 088-nummers voor bedrijven. Toen werd zelfs een veilingsysteem opgetuigd voor populaire, vaak makkelijk te onthouden nummers. Uiteindelijk bleken de geïnteresseerde bedrijven niet bereid om daar forse bedragen voor te betalen. Voor de miljoenen nummers die nu nog beschikbaar zijn, geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.