Doordat nog altijd veel werknemers thuiswerken verwacht ongeveer 70 procent van de topmensen in het bedrijfsleven op korte termijn de huidige kantoorruimte te zullen inkrimpen. Dat blijkt uit de jaarlijkse CEO Outlook 2020 die KPMG dinsdag presenteert.

KPMG peilde de stemming onder ruim achttienhonderd CEO's wereldwijd voor en na de uitbraak van het coronavirus. Bijna drie kwart van hen laat weten het huidige aantal vierkante meters kantoorruimte "op korte termijn" terug te zullen schroeven, aldus KPMG-bestuursvoorzitter Stephanie Hottenhuis.

En van de andere conclusies van het rapport zijn de zorgen om personeelsbehoud. Het wegvallen van sleutelfiguren binnen een organisatie en het al dan niet kunnen aantrekken van voldoende hooggeschoolde talenten wordt inmiddels door 20 procent van de topmensen als grootste bedreiging van de groei van hun bedrijf gezien. Voor de coronacrisis was dat nog 1 procent.

Topmensen maken zich in toenemende mate zorgen over het vinden en aantrekken van talent. Bovendien hebben verstoringen van de toeleveringsketen van de afgelopen weken het belang van sleutelfiguren binnen een organisatie onderstreept. Bijna drie kwart van de bedrijven zegt dan ook de toeleveringsketen inmiddels te hebben herzien.