VELDHOVEN - ASML, toeleverancier voor de chipindustrie, heeft in het afgelopen derde kwartaal meer winst behaald dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 48 miljoen euro, bij een omzet van 533 miljoen euro. Dat heeft ASML woensdag bekendgemaakt.

Analisten gingen gemiddeld uit van een winst van 37,7 miljoen en een omzet van 512 miljoen euro. Voor het vierde kwartaal rekent de Veldhovense chipmachinefabrikant op een vergelijkbaar aantal orders als in de afgelopen drie maanden. ASML denkt veertig systemen te verkopen.

In het derde kwartaal leverde ASML 39 chipmachines aan klanten, waarvan 28 nieuwe en elf opgeknapte. Dat was meer dan de gemiddelde analistenverwachting van 34,5 en ook beter dan de eigen verwachting van 38 systemen.

Hoewel de sector waarin ASML opereert met tegenwind kampt, zag het Veldhovense bedrijf de orders aantrekken. "Onze productmix en de klanten die we hebben, bevorderen onze concurrentiepositie tot in 2006", aldus bestuursvoorzitter Eric Meurice.

ASML rekent bedrijven als het Amerikaanse Intel en Taiwanese TSMC tot zijn klanten. De belangrijkste concurrenten zijn de Japanse bedrijven Nikon en Canon.