Het kabinet handhaaft het advies om ook na september zoveel mogelijk thuis te werken, zo maakte premier Mark Rutte dinsdag bekend op een speciaal ingelaste persconferentie. Het advies geldt al sinds medio maart en zou van kracht blijven tot 1 september. Er is geen einddatum aan het advies verbonden.

"De cijfers geven geen aanleiding om vanaf 1 september niet meer thuis te werken. Dat blijft dus gewoon in stand", aldus de premier dinsdag.

Met de cijfers doelt Rutte op de stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames en op het reproductiegetal dat al weken boven de 1 ligt. "Het virus verspreidt zich gestaag. Als wij niet oppassen en dit zich doorzet, zijn we binnenkort weer terug bij af", zei de premier.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, geldt al sinds de eerste weken van de coronamaatregelen in Nederland. Rutte noemde het dinsdag "een van de meest effectieve maatregelen".

Naast het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven werken, adviseert het kabinet om thuis geen feestjes meer te geven. Als men tóch een feestje wil organiseren, zijn maximaal zes gasten welkom. Daarnaast wordt de geadviseerde duur van een zelfquarantaineperiode teruggebracht van veertien tot tien dagen.