TUI heeft in het tweede kwartaal een omzet van 71,8 miljoen euro gerealiseerd, een daling van 98,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam de omzet nog op 4,74 miljard euro uit. De reisorganisatie maakt donderdag bovendien een verlies van ruim 1,4 miljard euro bekend.

Door in de kosten te snijden, hoopt TUI dit jaar een kostenbesparing van 300 miljoen euro te realiseren. In totaal zijn de bedrijfskosten op jaarbasis voortaan structureel 30 procent lager, zo schrijft de reisorganisatie.

Vanwege de grote verliezen zag TUI zich woensdag genoodzaakt nog eens 1,2 miljard euro van de Duitse overheid te lenen. Zo hoopt het bedrijf het tot het voorjaar van 2021 uit te zingen. Rond die tijd verwacht de reisorganisatie een voorzichtig herstel van de reisbranche. TUI ligt het aantal boekingen voor de volgende zomer inmiddels 145 procent hoger dan het aantal boekingen voor de zomer van 2020 dat vorig jaar binnenkwam.

In juni werd een groot deel van de reizen van TUI hervat, waarna tot dusver 1,7 miljoen boekingen binnenkwamen. Vorige maand kon de reisorganisatie een half miljoen vakantiegangers verwelkomen.

Mocht er een tweede coronagolf met nieuwe restricties en lockdowns komen, dan is TUI daarop voorbereid, zegt CEO Fritz Joussen. "Met de tweede lening van de overheid staan we er goed voor, mocht het toerisme dan weer geraakt worden." De beschikbare financiële middelen van de reisorganisatie bedragen inmiddels 2,4 miljard euro.