Unilever stapt in het weekend van 21 en 22 november 2020 af van zijn Brits-Nederlandse structuur. Vanaf dat moment is het bedrijf op papier uitsluitend nog Brits, meldt het concern maandag.

Reden voor de koerswijziging is dat het bij overnames makkelijker is om uitsluitend Brits te zijn. Unilever houdt in september in Nederland en in oktober in Groot-Brittannië een aandeelhoudersvergadering hierover.

Dat Unilever van plan was om een volledig Brits bedrijf te worden, was al bekend. Wanneer deze overgang precies plaats zou vinden, is nu pas duidelijk geworden.

Nu heeft het voedingsmiddelenconcern nog twee hoofdkantoren, eentje in Londen en een in Rotterdam. Beide kantoren blijven bestaan, maar alleen de vestiging in Londen blijft dienst doen als hoofdkantoor.

Unilever houdt nog wel een slag om de arm. GroenLinks kwam eerder dit jaar met een voorstel om een 'verhuisboete' op te leggen aan multinationals als ze uit Nederland vertrekken. Deze boete zou in het geval van Unilever kunnen oplopen tot 11 miljard euro.

De Eerste en Tweede Kamer moeten het plan nog goedkeuren, maar als het voorstel ongewijzigd wordt ingevoerd en Unilever de boete van 11 miljard euro inderdaad krijgt, komt het bedrijf terug op zijn besluit om 100 procent Brits te worden.

Opvallend is dat het concern twee jaar geleden juist besloot om volledig Nederlands te worden. Na kritiek van aandeelhouders werd dat besluit teruggedraaid.