De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag vier decreten ondertekend waarmee er toch een tweede economisch noodpakket voor de coronacrisis komt, nadat onderhandelingen hierover in het Amerikaanse congres eerder waren stukgelopen.

Met de decreten wordt onder andere de tijdelijke werkeloosheidsuitkering voortgezet, hoewel deze wel is verlaagd van 600 dollar per week naar 400 dollar per week. Een kwart daarvan moet worden betaald door de individuele staten, maar die kampen met grote financiële tekorten en hebben al aangekondigd dit niet te kunnen opbrengen.

Ook ondertekende Trump een decreet dat verhuurders die overheidssteun ontvangen, verzoekt om huurders die de maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen, tijdelijk niet hun huis uit te zetten. Dit is echter vrijblijvend en niet bindend, waardoor veel huurders alsnog vrezen hun huis uit te worden gezet. Onder meer Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van Trump, die duizenden woningen verhuurt, ging tijdens de coronacrisis alsnog door met het uit huis plaatsen van huurders.

Democratische presidentskandidaat Joe Biden noemt de uitvoerende bevelen van de president "een reeks van halfbakken maatregelen" en beschuldigt de president ervan het economische noodpakket in gevaar te brengen door het tijdelijk opschorten van loonbelasting.

Democraten en Republikeinen hebben twee weken onderhandeld

De Democraten en de Republikeinen hebben bijna twee weken in het Amerikaanse Congres onderhandeld over de kosten van het noodpakket. De Democraten wilden 3,4 biljoen dollar beschikbaar stellen, de Republikeinen en het Witte Huis wilden niet hoger gaan dan 1 biljoen.

Uiteindelijke schikten de Democraten onder leiding van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi nog naar 2,4 biljoen dollar, maar ook dat bedrag werd door de Republikeinen afgewezen.

Met het ondertekenen van de presidentiële decreten omzeilt Trump de democratische meerderheid die het noodpakket nodig zou hebben als deze door het Huis van Afgevaardigden zou moeten worden aangenomen. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.